Valoarea un serviciu gratuit

„(…)  In questo mondo c’è posto per tutti, la natura è ricca, è sufficiente per tutti noi, la vita può essere felice e magnifica, ma noi lo abbiamo dimenticato(…)Voi, il popolo, avete la forza di creare la macchina, la forza di creare la felicità, avete la forza di fare che la vita sia bella e libera, di fare di questa vita una splendida avventura. “                                                             Charlie Chaplin

Acum zece ani din viața mea a început să intre un cuvânt : serviciu gratuit. Îmi amintesc că eu și grupul meu , băieți și fete de șaisprezece ani ca mine , cu un bărbat și o femeie mai în vârstă decât noi și cu  mai multa experiență decat noi , a decis să meargă să serveasca masa de prânz, de duminică într -un centru pentru persoanele fără adăpost . A fost obositor ? Da , a fost . În primul rând , punerea ceasului sa sune dis de dimineata duminica . Am primit bani ? Nu. Ne-a plăcut această experiență ? O mulțime . Vrei sa repeti o astfel de experienta ? De ce nu !

Am fost gata să dam o mana de ajutor, deoarece este o muncă de jos prin care putem începe să  schimbăm o realitate care nu ne place . Este posibil să avem o schimbare politică nedezvoltată a situației , a comunitatii în care trăim în prezent , în principal datorită acțiunilor mici de la cineva din comunitate . Trebuie  să ne amintim că termenul politic a derivat dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă comunitate . Serviciu gratuit inseamna sa  oferim cunoștințele noastre proprii, lucruri pe care le putem face, personalitatea noastră și istetimea in folosul comunității în care , în prezent , ne aflăm.

Pentru a face un serviciu gratuit de calitate e obligatoriu să stim că avem nevoie să ascultăm și știm tot ceea ce noi nu știm . Există mai multe moduri de a învăța ceva : în primul rând nu există școala, dar nu numai la școală putem învăța ceva nou. Discuțiile deschise, realizate în organizațiile de voluntariat de la baieti un pic mai mari de șaisprezece ani care sunt din diferite țări, ar putea fi o modalitate buna de a face o comparație. În acest fel, putem începe să pregătim o schimbare  pe care o mulțime de oameni  o așteaptă în viitor .

Putem da un exemplu . În ultima vineri  grup de voluntari SEV a vrut să aibă discuții cu voluntari din Braila despre o inițiativă ONU numită “Opt obiective ale Mileniului.” Această inițiativă a început în septembrie 2000 și are ca termen limită 2015 pentru realizarea următoarelor obiective:

1 . Eradicarea sărăciei extreme și foametei .

2 . Asigurarea educației primare universale .

3 . Promova egalitatea de gen si e a face mai puternica femeia

4 . Reducerea mortalității copiilor

5 . Îmbunătățirea sănătății materne

6 . Combaterea HIV / SIDA , a malariei și a altor boli

7 . Asigurarea unui mediu durabil

8 . Dezvoltarea unui parteneriat global pentru dezvoltare

Este o inițiativă nobilă , dar sunt unele defecte : de exemplu faptul că doar câțiva oameni știu despre asta și activitățile lansate până acum.

Proiectul “Linking generations”  face parte din Programul European Tineret in Acțiune. Acest program este considerat unul dintre instrumentele necesare realizarii aceastei inițiative. Din acest motiv ne-am dorit să discutam cu voluntarii locali cu privire la acest subiect . Pentru a evita ca această inițiativă să se încheie fără rezultate efective, este extrem de important ca oamenii sa cunoasca aceste obiective și să încerce să realizeze evenimente, activități sau orice altceva pentru a ajunge cat mai aproape de scopurile finale .

În Italia, în fiecare an, are loc Festivalul de Cantec Italian, cu o foarte buna utilizare a resurselor umane și economice . În 1987, piesa care a câștigat acest concurs s-a numit “Se poate da mai mult”. Textul acestui cântec reprezintă o invitație a Uniunii pentru a realiza o îmbunătățire personală și colectivă .

Putem încerca să ne fixam ochii la desene animate Pixar : Woody si Buzz , Flick , Mike și Sullivan , Nemo si Dory , Dl. Incredibil și Fata Elastica , Lightning McQueen , Remi și Linguini , Wall – E și Eva , Carl și Russell sunt ” cetățenii ” unei lumi în care întâlnirea cu Celălalt și propria integrare este o regulă esențială pentru progresul economic și productiv al întregii umanității

Numai prin eforturile noastre ale tuturor putem face acest vis sa devin arealitate, prin transferul textelor cantecelor si ale desenelor animate in viata cotidiana a oricarei fiinte vii!

Alessia, Voluntar SEV

Lasă un comentariu